Verplichte VOG voor rijinstructeurs goedgekeurd door ministerraad
De ministerraad heeft vorige week ingestemd met de invoering van een verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor rijinstructeurs. Hoewel de exacte invoeringsdatum nog niet vaststaat, is al grotendeels bepaald hoe het proces zal verlopen. Rijinstructeurs kunnen de VOG straks online aanvragen via IBKI, aldus IBKI-directeur Jim Schouten.
Minister Cora van Nieuwenhuizen wil met deze maatregel fraude, mishandeling en oplichting in de rijschoolbranche tegengaan. De VOG wordt verplicht voor zowel het verkrijgen als het verlengen van de WRM-pas. Dit betekent dat rijinstructeurs elke vijf jaar een nieuwe VOG moeten aanvragen.
Screening en toetsing
Bij het aanvragen van een VOG wordt het justitiële verleden van de aanvrager onderzocht. Het belang van de aanvrager wordt hierbij afgewogen tegen de risico’s voor de samenleving. Rijinstructeurs moeten straks aan dezelfde eisen voldoen als examinatoren van het CBR. Dit houdt in dat ze worden gescreend op onder andere omkoopbaarheid, zedendelicten, verkeersdelicten, geweldsdelicten en het omgaan met vertrouwelijke informatie.
Daarnaast wordt gekeken naar verschillende functieaspecten, zoals:
- Het omgaan met geld
- Het bedienen van voertuigen
- Het vervoeren van personen
- Het werken met systemen (zoals die van het CBR)
- Het begeleiden van minderjarigen
De standaard terugkijktermijn voor een VOG is vier jaar, maar er zijn uitzonderingen. Voor bijvoorbeeld een taxichauffeurskaart geldt een termijn van vijf jaar. Bij zedendelicten is de terugkijktermijn onbeperkt. Voor aanvragers jonger dan 23 jaar wordt meestal twee jaar teruggekeken, tenzij er sprake is van zware geweldsdelicten of zedendelicten.
Geen extra kosten voor rijinstructeurs
IBKI heeft ervaring met VOG-aanvragen, omdat APK-keurmeesters ook een VOG nodig hebben om examen te kunnen doen. De aanvraagprocedure voor rijinstructeurs zal op dezelfde manier verlopen. Justis stelt de VOG online beschikbaar voor de standaardprijs van €33,85. IBKI zal geen extra kosten in rekening brengen, ondanks de extra administratieve handelingen die dit met zich meebrengt.
Justis stuurt de VOG per post naar de rijinstructeur, die deze vervolgens zelf naar IBKI moet opsturen. IBKI-directeur Jim Schouten merkt op dat het jammer is dat Justis dit proces nog niet volledig digitaal heeft ingericht.
Een VOG is vier jaar geldig, maar rijinstructeurs hoeven deze pas na vijf jaar te vernieuwen, zodat de aanvraag gelijkloopt met de verlenging van de WRM-pas. Op het moment van indiening mag de VOG niet ouder zijn dan zes maanden. Dit betekent dat rijinstructeurs die al een VOG hebben via een Bovag-rijschool mogelijk toch een nieuwe moeten aanvragen.
Geen onnodige kosten via commerciële partijen
Recent zijn commerciële partijen op de markt gekomen die rijinstructeurs aanbieden om tegen een extra vergoeding een VOG voor hen aan te vragen. Dit is echter overbodig, aangezien rijinstructeurs hun VOG rechtstreeks bij IBKI kunnen aanvragen zonder extra kosten.
Dit fenomeen doet denken aan bedrijven die tegen betaling theorie-examens reserveren en websites hebben die sterk lijken op die van het CBR. Rijscholen ergeren zich aan deze praktijken, omdat leerlingen hierdoor onnodig veel geld kwijt zijn.
Ondersteuning vanuit de branche
De invoering van een verplichte VOG was een voorstel van de brancheorganisaties FAM, VRB en Bovag in het kader van de aanpassing van de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen (WRM). Zij presenteerden recent een gezamenlijk plan met maatregelen om de rijschoolsector te professionaliseren.
Uit een enquête van RijschoolPro blijkt dat een ruime meerderheid van de rijinstructeurs de invoering van een verplichte VOG steunt. Slechts 15% is tegen. Voorstanders zien het als een manier om malafide instructeurs buiten de sector te houden en de professionaliteit van het beroep te verhogen. Tegenstanders betwijfelen de effectiviteit, omdat een VOG alleen inzicht geeft in het verleden en geen garantie biedt voor de toekomst.:
Bron: Rijschool Pro